Uilen

Sneeuwuil

»Geplaatst door op jun 10, 2012 in Uilen | 0 reacties

Sneeuwuil

De sneeuwuil (latijnse naam: Nyctea scandiaca) is bij uitstek een toendra-uil. Het verschil tussen beide geslachten is duidelijk. Volwassen mannetjes zijn sneeuwwit terwijl vrouwtjes gestreept zijn. Sneeuwuilen nestelen in een kuil op de grond die ze bekleden met veertjes, mos en bladeren. Dankzij hun goede schutkleur vallen ze tijdens het broeden nauwelijks op. De broedtijd bedraagt 27 tot 34 dagen. Kuikens verlaten na zo’n 25 dagen regelmatig het nest. De isolatie die het verenkleed van de sneeuwuil biedt, is buitengewoon ontwikkeld. Om te beginnen is deze vogel bijna geheel bevederd. Hij heeft een korte snavel, waarvan alleen het puntje uitsteekt. De ogen worden beschermd door lange, dichte wimpers. De poten zijn gehuld in een lange veren ‘broek’,...

lees verder

Amerikaanse Oehoe

»Geplaatst door op jun 10, 2012 in Uilen | 0 reacties

Amerikaanse Oehoe

De Amerikaanse oehoe (Latijnse naam : Bubo virginianus) is een algemene uilensoort van het Amerikaanse continent. Deze soort gaat op jacht naar kleine zoogdieren, vogels, reptielen en ongewervelde dieren. De grootte van de prooi varieert van grote insecten tot skunks, konijnen en ruigpoothoenders. Door zijn perfecte jachttechnieken word hij ook wel de ‘flying tiger’ genoemd. De oehoe gebruikt vaak verlaten nesten van buizerds als nest. Daarnaast nestelt hij ook in grote boomholten of menselijke bouwsels. Deze vogel is in een groot aantal biotopen te vinden: laagland- en bergbossen, savannes, bouwland en zelfs...

lees verder

Steenuil

»Geplaatst door op jun 10, 2012 in Uilen | 0 reacties

Steenuil

lees verder

Canadese Oehoe

»Geplaatst door op jun 8, 2012 in Uilen | 0 reacties

Canadese Oehoe

Latijnse naam van de Canadese Oehoe is: Bubo Virginianus Subarticus   Deze uil heeft een licht verenkleed en toont veel overeenkomsten met de Europese Oehoe. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren en vogels. Hij graaft zijn nest in de grond en soms gebruikt hij een oud nest van een roofvogel. Ze paren aan het einde van de...

lees verder

Bosuil

»Geplaatst door op jun 8, 2012 in Uilen | 0 reacties

Bosuil

De Latijnse naam voor de Bosuil is: Strix Aluco   De Bosuil is ongeveer 38 cm groot en komt in Nederland voor. Hij leeft in bosrijke gebieden maar ook wel in parken en grotere tuinen. Hij jaagt vooral op muizen maar ook op insecten, regenwormen, kleinere vogels, amfibieen en vleermuizen. Bosuilen broeden vrij vroeg, zo rond februari kun je soms al bewoonde nesten vinden. De bosuil komt voor in een bruine en grijze...

lees verder

Bengaalse Oehoe

»Geplaatst door op jun 7, 2012 in Uilen | 0 reacties

Bengaalse Oehoe

De Bengaalse oehoe (Latijnse naam : Bubo bengalensis) is een oehoe uit de familie Strigidae. Hij wordt 53 cm groot. In vergelijking met de Europese oehoe (Bubo bubo) is hij aanzienlijk kleiner. Dit kan wel een derde kleiner zijn. Opvallend zijn zijn oranjerode ogen. De Bengaalse oehoe voedt zich met ratten, muizen, kikkers en kleinere vogels. Deze uil legt 4 tot 6 eieren per legsel. En ze komen voor in de westelijke Himalaya, India en...

lees verder