Steenarend

» Geplaatst door op mrt 15, 2013 in Arenden | 0 reacties

Steenarend

De Steenarend (Golden Eagle) Aquila Chrysaetos is een van de meest tot de verbeelding sprekende roofvogels.

Daardoor zijn ze ook sinds mensenheugenis het symbool van de adel en de weerbaarheid. De wapenvogel bij uitstek.

 

Hoewel de zeearend iets groter is, is de steenarend toch mede door zijn enorme klauwen, de sterkste roofvogels van Europa. Voor de Steenarend is bijna geen prooi te groot. Zo jagen ze op konijnen, jonge gemzen, reeen, vossen, hazen, maar ook fazanten en eenden staan op zijn  menu.

 

Bij de Kirgiezen en Kozakken is deze arend een zeer gewaardeerde jachtvogel. Een valkenier gebruikt zijn Steenarend daar voor de jacht op vossen, antilopen, reeen en zelfs wolven. Een bewezen Steenarend is daar een fortuin waard.

 

Share This