Theatervoorstelling De Stormruiter en De Valk Roofvogels

» Geplaatst door op okt 1, 2018 in Geen categorie, Nieuws | 0 reacties

Theatervoorstelling De Stormruiter en De Valk Roofvogels

De Stormruiter, een weergaloos theaterspektakel geregisseerd door Jos Thie.

De Stormruiter gaat over de strijd tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras. Samen met honderd Friese paarden vertellen Ellen ten Damme, Jelle de Jong, Annemaaike Bakker en andere topacteurs dit machtige verhaal.

Naast de meer dan 100 paarden spelen ook een groep ganzen en een roofvogel een mooie rol in de voorstelling. Speciaal voor dit theaterstuk trainde onze valkenier Gerard een hele club ganzen en een woestijnbuizerd. De buizerd scheert rakelings over het immens grote decor. Terwijl de ganzen gehoed worden door Klaasje Postma oftewel Trins, de oude dienstmeid van de dijkgraaf.

 

Het verhaal
Een dijk die de eeuwen trotseert
De Stormruiter is een beklijvend verhaal over ambitie, wilskracht en de strijd tegen de natuur. Een voorstelling die de zintuigen overspoelt met unieke ervaringen.

De voorstelling
Friesland, 1750. Onder een typische Hollandse wolkenlucht stroomt het water zacht ruisend het land op en terug de zee in. In de wind klinkt gezang. Het komt vanaf de nieuwe dijk in het Bildt, aan de Friese kust.
Mannen, vrouwen en kinderen ploeteren van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat om het laatste gat in de dijk te dichten. Ze zingen om de moed en het ritme erin te houden. Hun gezichten zijn besmeurd met modder, hun kleren zijn versleten. Paarden trekken kiepkarren met zand en stro de dijk op. Bij elke stap zakken de benen ver in de Bildtse klei.
Dijkgraaf Hauke Haien bestijgt de schimmelhengst die een zigeunervrouw hem heeft gegeven, en die magische krachten wordt toegedicht. Hij galoppeert over de dijk om de dijkwerkers aan te jagen. Hij weet dat het niet lang meer zal duren, of de dijk is gereed. Een dijk die de mensen zal beschermen tegen elke denkbare storm, en die de eeuwen trotseert.
Hauke’s vrouw Elke gebruikt de schimmelhengst ondertussen om mee te fokken, en blijkt daar zeer bedreven in. De zwarte nakomelingen zijn in heel Europa gewild en worden voor veel geld verkocht. Hauke en Elke werken beiden veel en hard, maar ze weten waar ze het voor doen: de paardenfokkerij én de nieuwe dijk zullen de inwoners van het Bildt veel welvaart en voorspoed brengen.
Maar dan keert het tij op het verkeerde moment. Het bijgeloof van de dijkwerkers werkt tegen Hauke en Elke. Roddels verzwakken hun positie. Het belang van de dijk en een nieuw Fries paardenras wordt betwijfeld. En er is een grote storm op komst.
Terwijl het zeewater dreigend kolkt en brult, probeert Hauke Haien te voorkomen dat zijn levenswerk verloren gaat. Maar dan slaat de natuur terug, harder dan Hauke ooit had kunnen bedenken.
De Stormruiter is een beklijvend verhaal over ambitie, wilskracht en de strijd tegen de natuur. Een voorstelling die de zintuigen overspoelt met unieke ervaringen.

Der Schimmelreiter
Het muziektheater De Stormruiter is gebaseerd op Der Schimmelreiter, de negentiende eeuwse novelle van de Duitse schrijver Theodor Storm. De gebeurtenissen in Der Schimmelreiter spelen zich af in Nord-Ost Friesland aan de Duitse waddenkust. De Stormruiter speelt zich af in het Bildt aan de Friese waddenkust.

Friese Paarden
De Stormruiter is geschreven in opdracht van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) en Stichting Faderpaard. Deze stichting zet zich in voor het behoud van het Friese paard en het onderstrepen van de culturele waarde van dit prachtige dier. Het is om die reden dat honderd Friese paarden zullen schitteren in deze bijzondere voorstelling.

Leeuwarden-Fryslân 2018
De Stormruiter is één van de veertig grote projecten van van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Share This